2010. november 28., vasárnap

Advent első vasárnapja

Adventi koszorú

Ma gyújtottuk az első gyertyát adventi koszorúnkon. Az elmúlt héten az előző évekhez hasonlóan sok adventi koszorút készítettem. Hagyományosat, trendit, koszorú alakút vagy ettől teljesen eltérő egyedi formát.
 Többféle gondolatot hallottam. Mi megy a nappali színvilágához, milyen lesz a karácsonyi dekoráció. Mihez ragaszkodnak a gyerekek.  Úgy gondolom, mindenki megtalálja a szívéhez és ízléséhez kötődő koszorút. Van, aki hite szerint készülődik a karácsonyra, van, aki egy hangulatos szép dekorációt  keres a karácsonyi készülődés időszakára.

Azért nem árt ha tudjuk, hogy a koszorú mit jelképez

 Ősi időkből származik a varázskör gondolata. Koszorút fontak az emberek szalmából, fűzfavesszőből vagy zöld fenyőágakból, és vörös meg aranyszín szalagokkal díszítették. A zöld a termés színe volt, a piros az életé, a sárga és az arany a fényé. A koszorú vagy a kör az örökkévalóság jelképe volt, és a varázserőé is, amely nem törik meg, nem múlik el. Azt tartották, hogy az ilyen szent koszorúkkal minden gonosz szellem elől el lehet zárni a házat. Ez az ősi varázslat idővel feledésbe merült. Ezt újította fel Johann Heinrich Wichern protestáns lelkész 1838-ban.
A katolikus hit szerint az adventi koszorún 3 lila és egy rózsaszín gyertyának kell lennie A lila szín a bűnbánatot és a lelki előkészületet jelenti katolikus értelemben. A rózsaszín az örömöt, a szeretetet és a boldogságot jelképezi.

 Juhász Gyula adventi készülődését Karácsony felé című versében olvashatjuk.


Karácsony felé
Szép Tündérország támad föl szívemben
Ilyenkor decemberben.
A szeretetnek csillagára nézek,
Megszáll egy titkos, gyönyörű igézet,
IIyenkor decemberben.
... Bizalmas szívvel járom a világot,
S amit az élet vágott,
Behegesztem a sebet a szívemben,
És hiszek újra régi szeretetben,
IIyenkor decemberben.
És valahol csak kétkedő beszédet
Hallok, szomorún nézek,
A kis Jézuska itt van a közelben,
Legyünk hát jobbak, s higgyünk rendületlen,
S ne csak így decemberben.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése