2011. január 20., csütörtök

Az ünnepi teríték dísze

Az ünnepi asztal szalvétáira különös figyelmet fordítok minden egyes esküvőnél. Bár tudom, inkább gyakorlati célt szolgálnak  de én azt is  fontosnak tartom,hogy  a teríték kiemelkedően  dekoratív eleme legyen. Többféle lehetőség közül ajánlok és nagy örömömre szolgál, amikor a pár igényes szép szalvétát szeretne látni a vacsorán.

Exclusiv damaszt
A klasszikus damaszt szalvétát fehér vagy krém színben,szépen kikeményítve különböző formákra lehet hajtogatni .Akkor igazán szép,ha igényes anyagból van. A dupla damasztvászon a legjobb, ebből lehet a legszebben dolgozni. Ez a legelegánsabb és ha  mégis szeretnénk színesíteni, akár az esküvői dekoráció szín világához illő papír szalvétát tudunk bele hajtogatni.
Ha egy kicsit különlegesebbet szeretnénk ma már gyönyörű színekben lehet szalvétának alkalmas vásznakat kapni.Ehhez már csak  egy szép szalvéta gyűrű kell és máris kész az elegáns egyedi ,alkalomhoz illő szalvétánk,amelyet ha hímzett monogrammal látunk el még akár köszönő ajándék is lehet. 


Damaszt hatású  szalvéták
Extra minőségű papír szalvéták, melyeknek tapintása olyan, mintha textil lenne. Én ezeket kedvelem a legjobban, mert  olyan széles szín és minta  választék áll rendelkezésre, ami minden igényt kielégít. A fehér asztalneműn  sokkal szebben mutatnak és ezek használatával sokkal személyesebbé,egyedibbé tehető az asztal. Eddig mindig nagy sikere volt,amikor ezekkel terítettünk.  A dekoráció színéhez harmonikusan illő színek használatával egy igazán szép dekorációs eleme lesz  az asztalon lévő terítéknek.
Tehetünk rá szalvéta gyűrűt,ültető kártyát, masnit és számtalan olyan lehetőség van dekorálására ami még egyedibbé teheti. Amikor esküvő után a párok felkeresnek legtöbbször szó esik a szalvétáról, hogy milyen sikere volt és általában  a táskába kerül, hogy emlékbe eltegyék.






Papír szalvéták
Csakis a több rétegű jöhet számításba  mert nagyon vékony. Ezt is lehet szépen dekorálni, de sohasem lesz olyan szép, mint a damaszt vagy textil hatású szalvéta.
Ha lehet mindig kettő, színben harmonizáló szalvétát ajánlok,hogy kitartson a vacsora végéig. Kisebb költségvetésű esküvőknél szokták ezt a lehetőséget választani,de arra mindig figyelek, hogy a teríték harmóniája itt is tökéletes legyen.

 

A szalvéták dekorálása rengeteg lehetőséget rejt. Az egész egyszerűtől a legbonyolultabbig.  Lehetünk egyszerűek egy kis szalaggal. Megbolondíthatjuk egy-két gyönggyel,szível, faággal, levendulával ,apró kedvességekkel és egyedi kis ajándékokkal. Hajtogathatjuk ezer formára, lehetünk romantikusak egy virágszállal  de lényeg az,hogy minden esetben harmonikus egységet alkosson a  többi dekorációs elemmel.

Egy kis érdekesség:
Feltételezések szerint a rómaiak már használták a szalvétát. Kétféle szalvétájuk volt. Egy amit a nyakukba kötöttek és a másikat kéztörlésre használták miután a lakomán kezüket illatos vízben megmosták

2 megjegyzés:

  1. Szia,

    Ne haragudj, hogy ismeretlenül zavarlak, de a google szalvéta kereső szóra kidobta a blogodat is. Esetleg tudnál abban segíteni, hogy hol tudnék világoskék (türkizes) damaszt hatású szalvétát és világos zöld papírszalvétát venni? Előre is köszönöm a segítségedet.

    Üdv: Zs

    VálaszTörlés
  2. Kedves Zsuzsa!
    Köszönöm megkeresésedet,egyáltalán nem zavartál kérdéseddel.
    Sajnos igazán szép türkiz szalvétával még nem találkoztam, de van egy világoskék, a neve Dunilin Taraz Azur.Én a különlegesebb színeket meg szoktam rendelni,de legalább 2-3 hét kell mire behozzák külföldről.
    Világos zöld papír szalvétát pedig a Müllerben sikerült vennem.
    E-mailben szívesen küldök róla egy képet, az én e-mail címem vendula@t-online.hu
    Éva

    VálaszTörlés